Van der Vegt

Van der Vegt
 

 

 

Website: AtelierVanderVegt.nl

Van der Vegt (1953, Dalfsen) volgde de Groningse academie Minerva van 1974-1979, woont in Amsterdam en heeft zijn ateliers op Ruigoord en in Amsterdam. Vanaf 1979 wordt zijn werk met grote regelmaat geëxposeerd in binnen- en buitenland.

Naast het schilderen van portretten, ook bijvoorbeeld het portret van Johan Cruijff dat in de Arena hangt (gemaakt in opdracht van de Gemeente Amsterdam), stillevens, dieren en naakten wordt hij in toenemende mate in binnen- en buitenland beschouwd als “de” schilder van bloemen, bloesems en gebladerte.

De benadering van Van der Vegt heeft het genre Bloemstillevens een nieuwe impuls gegeven. Het heeft een ongekende vitaliteit en dynamiek gekregen.

Zijn werk was onder meer te zien in solo-presentaties in Singer Museum te Laren (2000), in Stadspaleis Het Markiezenhof te Bergen op Zoom (2002), in Museum ‘t Coopmanshus te Franeker (2002), in het Noord Brabants Museum te ‘s Hertogenbosch (2004), in het Amsterdams Museum (2009), bij de Europese Commissie in Luxemburg, de Europese Commissie plus de Nederlandse Ambassade in Brussel (2011-2012) en in groepspresentaties bij het Drents Museum, Gorcums museum, Museum de Valkhof te Nijmegen en Museum Möhlmann te Appingedam, jaarlijks, waar (net als in het Drents Museum in Assen) werk van hem in de vaste collectie is opgenomen.

Camembertdoosjes

Van der Vegt schildert ook regelmatig op Camembertdoosjes. Waarom eigenlijk?

“Ik ben altijd al gek geweest op Camembert. En wijn natuurlijk, en Frankrijk … en dan zit je te schilderen en dan zoek je een ondergrondje voor een schilderijtje… iets wat iets toevoegt natuurlijk. En dan kom je zo’n doosje tegen en dan zit je meteen weer in Frankrijk, met Camembert en wijn en mooi weer en zin in het leven…

Tegenwoordig hoef ik niet alle Camembert meer zelf op te eten. Veel vrienden weten van mijn liefde voor de doosjes en sparen ze voor me op (net als de dode vogeltjes). Ze weten dat ze me daarmee blij kunnen maken.”

Voetnoot: Het Drents Museum is in het bezit van een grote Camembertdoos met een doorsnede van 36cm, getiteld “Zelfportret met Anna Karenina”. Dat werk was in 2015 ook nog te zien in een “De Wereld Draait Door” pop-up tentoonstelling in het Allard Pierson Museum.


De schilderijtjes van Van der Vegt: