Ton van Steenbergen

Ton van Steenbergen
 

 

 

Website: TonVanSteenbergen.nl

Ton van Steenbergen is in 1962 geboren te Delft. Opleiding: Koninklijke academie voor Beeldende Kunsten in’s-Gravenhage 1985.

“Ik schilder in olieverf, ei-tempera, acryl, caseïne en aquarel dieren, mensen en landschappen. Het gaat me bij het schilderen vooral om bijvoorbeeld de vacht van een koe, of de veren van een kip. Kortom: alles waar mijn oog opvalt en dat me interesseert door de lichtval, textuur en kleur. Maar dat het levende wezens zijn waarin wij ons als mensen vaak willen spiegelen, speelt ook een grote rol. Een schilderij blijft voor mij een raamwerk, je moet er in kunnen. Wanneer je er naar kijkt, wordt je als het ware een wereld íngezogen, je wordt gestemd.”

“De oorsprong van de beeldende kunst was volgens mij het omgekeerde van wat de nonfiguratie bepleit: die oude rots schilders zullen eens tegen elkaar of bij zichzelf hebben gezegd: ‘hé, die krassen en lijnen die zijn geen lijnen, maar een stier’. Soms blijf ik dicht bij de werkelijkheid, vooral als ik direct ter plekke schilder; maar wanneer ik naar voorstudies in het atelier werk, ontstaat met behulp van lichte verschuivingen, vereenvoudigingen en vervormingen een nieuw beeld. Ik doe dat al dan niet bewust. Wat mij de meeste voldoening geeft is als ik er in slaag om die observaties om te zetten in de wereld van Ton van Steenbergen waar de kijker in wordt meegenomen.”


De schilderijtjes van Ton: