Rein Pol

Rein Pol
Website: ReinPol.nl

Rein Pol (Groningen 1949). Hij studeerde vanaf 1971 vrij schilderen en grafiek aan de Groninger Academie Minerva. Zijn docenten waren o.a. Ger Siks, Diederik Kraaijpoel, Wim van Veen, Wout Muller en Matthijs Röling. Na zijn eindexamen in 1976 werkte hij als kunstschilder te Groningen. Vanaf 1986 is zijn atelier in Stedum.

In het oeuvre van Pol vinden we vaak een synthese van waarneming en fantasie. Scherpe observatie en fijne detaillering worden ingebed in het verhaal van de schilder.
Stilleven, naakt, markante zelfportretten en muziek zijn z’n onderwerpen. De fascinatie van Rein Pol met treinen in het landschap heeft een speciale reeks van werken doen ontstaan.

Pol exposeerde veel, ondermeer bij galerieën in de Randstad. Ook kwamen er opdrachten, bijvoorbeeld voor portretten van hoogleraren van de Vrije Universiteit. Naast exposities in het Nederland waren er tentoonstellingen in het buitenland. In de tachtiger jaren b.v. met de zogenaamde Zwiggelte groep in verschillende musea in de VS.

Belangrijkste solo-exposities: 1997 De Weem Westeremden, 2003 Tingvoll Noorwegen, 2004 Museum Van Lien Fijnaart, 2010 De Buitenplaats Eelde, 2011 Slot Zeist, 2015 Martinikerk, Groningen. 2016 Museum Ootmarsum.

Tussen 1978 en 1992 was Pol docent basisvakken en schilderen aan Academie Minerva. Vanaf de oprichting is Rein Pol als docent schilderen betrokken bij De Klassieke Academie.


De schilderijtjes van Rein: