Maarten Welbergen

Maarten Welbergen
 

 

 

Website: MWelbergen.nl

Opleiding: Gerrit Rietveld academie, Rijksacademie Amsterdam

Maarten is een realistisch figuratieve kunstenaar en werkt in diverse disciplines : portret, stilleven, landschap, naakt, allegorisch. Hij werkt ook met verschillende technieken zoals olieverf, acryl, tempera, aquarel en kleurpotlood. Hij is zowel schilder als beeldhouwer en doceert aan de Amsterdamse Wackersacademie.

Maarten exposeert regelmatig in binnen- en buitenland en is verbonden aan Museum Møhlmann in Appingedam, Kunstzaal Van Heijningen in Den Haag, Morren Gallery in Utrecht, en galerie Petit in Amsterdam (gesloten). Hij is lid van Pulchri in Den Haag en ‘Sdruzeni maliru’ in Praag. Er is een monografie over zijn werk uitgegeven en er zijn diverse artikelen verschenen over zijn werk in dag en maandbladen.

Hij heeft de 2020 Award van ‘Circle foundation of Art’ gewonnen, de prijs voor ‘Het schilderij van het jaar’ in 2018, is genomineerd voor de ‘Nederlandse portretprijs’ van 2018 en heeft het ‘Certificate of excellence’ van ‘Palm Art’ in 2017. Werken van zijn hand zijn opgenomen in diverse collecties waaronder ING-kunstcollectie, Amsterdam museum, Universiteit Groningen, museum Møhlmann en verschillende particuliere collecties.

Black lives matter
“Sinds de discussie op gang kwam over ‘black lives matter’ ben ik begonnen om mijn ‘Tribute to black jazz-musicians’ te gaan schilderen. Het zijn allemaal postume portretten van mijn jazz-helden. Als kind werd ik al geconfronteerd met deze muziek omdat mijn vader diverse platen had en altijd luisterde naar de jazz-programma’s van Michiel de Ruiter op de radio. Van zwarte muziek in het algemeen ben ik een groot liefhebber zoals de ‘Mali-blues’ van o.a. Ali Farka Toure. Het is een groeiende collectie portretten.”


De schilderijtjes van Maarten: