Gerrit Wijngaarden

Gerrit Wijngaarden
 

 

 

Website: GerritWijngaarden.nl

Gerrit woont in Tjerkwerd, maar is geboren in 1963 in het Friese dorpje Dedgum (80 inwoners), in de buurt van Bolsward.

“Mijn vader was binnenvisser en kippenboer en later door armoede gedwongen nog 10 jaar fabrieksarbeider. Moeder was huisvrouw zoals gebruikelijk in die tijd. Ik had 6 zussen en 1 broer (13 jaar ouder dan ik). De laatste beschilderde in zijn vrije tijd (hij werkte net als mijn vader op de zuivelfabriek) melkbussen en kolenkitten met Hindelooper bloemetjes samen met een paardekop of zeilboot. Ze werden op de steiger gezet aan de trekvaart die langs ons huis liep en verkocht aan langs varende toeristen.
Ik ging vaak een kijkje nemen in het voormalige kippenhok waar mijn broer bij een kleine allesbrander z’n creatieve kant uitoefende. Soms maakte hij een schilderij.

Toen ik een jaar of 18 was startte ik met schilderen, mijn familie was een paar dagen weg en ik probeerde met de olieverf van m’n broer iets te schilderen. Het viel niet tegen. Uiteindelijk kwam ik zo door een grote gedrevenheid, expositiebezoek en literatuur tot een zeker vakmanschap.

Op mijn 26ste debuteerde ik bij Galerie de Vis in Harlingen, daarna volgden (groeps)exposities elkaar regelmatig op waaronder bij Galerie Morren (toen nog galerie Utrecht), Galerie Mokum, Galerie Zofier, Galerie Goutum, Galerie Muskee, Museum Belvedere, in Italie bij Le Gallerie dei Gerosolimitani etc.

Ik ben begonnen met bijna uitsluitend stillevens onder invloed van hedendaagse stilleven schilders als Henk helmantel, Co Cordel en Olav Cleofas van Overbeek, daarna kwamen er ook trompe-l’oeil, portretten (schaars trouwens met invloeden van de Vlaamse primitieven en Italiaanse Renaissance) en magisch realistische voorstellingen bij, vanaf 2000 onder invloed van Leon Spilliaert ook landschappen.

Stilte, melancholie en het mysterieuze van het bestaan zijn de woorden die de rode draad vormen in mijn werk.


De schilderijtjes van Gerrit: