Erik Rijssemus

Erik Rijssemus
 

 

 

Website: ErikRijssemus.nl

Erik Rijssemus, in 1951 in Utrecht geboren, studeert van 1968 tot 1973 aan de Academie voor Beeldende kunsten ‘Artibus’ in Utrecht. Na een paar jaar mede eigenaar te zijn van een samen met medestudenten opgerichte reclamestudio, begint hij in 1975 zijn carrière als beeldend kunstenaar.

Al vanaf het allereerste begin van zijn loopbaan ziet hij een uitdaging in het oplossen van het probleem van compositie en kleur binnen het kader van een figuratieve voorstelling. Hij voegt een andere dimensie toe aan zijn werk door ze titels te geven die woordspelingen zijn. Dit spoort de kijker aan nog eens goed te kijken en de dubbele bodem van het werk te ontdekken. Het werk van Erik Rijssemus zit vol met historische verwijzingen. Veelal haalt hij de Kunst met een grote ‘K’ op humoristische wijze onderuit. Hij sloopt de heilige huisjes en berooft de Kunst van haar aureool. Hij herhaalt zich nooit, hij kiest voor de onbekende weg.

Zijn fantasie leidt tot verrassende voorstellingen, vol van humor en ironie met behoud van zijn persoonlijke stijl. Een regelmatig terugkerend thema is dat van met zichzelf worstelende mannen die zelf geen raad weten met de situatie waarin ze verzeild zijn geraakt. En spelende kinderen, die echter niet het geijkte kinderspel spelen, maar een volwassen creativiteit laten zien, hetgeen de toeschouwer een vervreemdend beeld geeft.

Erik exposeert door het hele land bij galeries en musea zoals het Centraal Museum, Museum Mohlmann en het Stedelijk Museum Schiedam. Zijn werk is te vinden in diverse collecties in binnen- en buitenland.


De schilderijtjes van Erik: