Drago Pečenica

Drago Pečenica
 

 

 

Website: DragoPecenica.com

Drago Pečenica, geboren in 1962 en afkomstig uit Joegoslavië.

Drago is een tekenaar, detaillist en wordt het meest geïnspireerd door de natuur en haar omgeving, voornamelijk bomen, polders en hekken.

Door het toeval, of zo men wil, het noodlot, is de van oorsprong Joegoslavische Drago Pečenica een kunstenaar geworden die in Nederland zijn weg met succes bewandelt en met zijn prachtige gedetailleerde tekeningen zijn brood verdient. Hij is in 1992 naar Nederland gevlucht met zijn vrouw en dochter toen het oorlog was in Bosnië.

In het begin was het moeilijk voor hem om geïnspireerd te raken door het vlakke landschap in Nederland. Nergens vond hij iets terug van de ruigheid die hij in het voormalige Joegoslavië achtergelaten had, maar langzamerhand werd hij verliefd op de nederlandse knotwilgen waarvan hij zei dat ze op hem lijken: “Mijn leven was kaal, geknot en teruggebracht tot de kern, maar er komen toch weer nieuwe takken aan.”

Vóór 1992 exposeerde Drago Pečenica veelvuldig in Joegoslavië en daarna heeft hij in Nederland en België aan talrijke groeps- en solotentoonstellingen deelgenomen. Hij heeft 10 jaar in Joegoslavië tekenlessen op school gegeven en hier in Nederland geeft hij al meer dan 20 jaar les aan volwassenen en kinderen. Ook in “Nieuwsuur” (2016), de KRO (2013 “de Wandeling”), bij de EO (2009) en ERF TV Deutschland (2019) is er aandacht voor hem geweest.

Meer informatie over Drago Pečenica is te vinden op o.a. zijn website en Youtube.

Scraperboard
Behalve pen en inkt hanteert hij de ”scraperboard”-techniek: op zwart of wit karton krast hij met een soort operatiemes de lijnen uit en gebruikt daarbij een sterke schildersloupe, zodat details ongelooflijk minuscuul kunnen worden weergegeven.

“De eerste scraperboard die ik kreeg was niets anders dan een met een kalklaag geprepareerd stuk karton, heel wat anders dan de reeds van zwarte laag voorziene kartonnen bordjes die in hobbywinkels verkrijgbaar zijn en waar menig kind naar voorgetekend voorbeeld een dolfijn of ander tafereel uitkrast. Hoewel deze techniek onder kunstenaars en illustratoren de laatste jaren furore maakt had ik geen idee wat ik met het stuk karton aan moest. Er op tekenen ging niet want door de kalklaag verstopte mijn pen steeds.

Het karton stond weken naast mijn werktafel. Totdat ik een briljante ingeving kreeg die alles veranderde. Ik schilderde een tekening met verdunde Oost-Indische inkt op het karton en kraste vervolgens in de inkt weer delen en lijntjes weg die wit moesten blijven. Zo kon ik zelf de tonen helemaal opbouwen waardoor ik de gewenste controle had over zowel de textuur als het contrast.

Het kost mij gemiddeld een maand om een scraperboard te voltooien en, anders dan de etstechniek, heb ik dan maar een exemplaar. Dat neem ik voor lief. Ik wil namelijk direct resultaat zien. Dat is het voordeel van een scraperboard ten opzichte van een ets. En daarnaast is de scraperboard vele malen krachtiger.”


De schilderijtjes van Drago: